poniedziałek, 28 listopada 2011

ozdoby choinkowe z masy solnej. krok po kroku.


Przepis na masę solną:

- 1 szklanka mąki
- pół szklanki soli
- 1 łyżka stołowa oleju
- woda

Mąkę i sól wsyp do miski. Dodaj olej. Mieszaj dolewając stopniowo wodę, aż masa będzie miała konsystencję plasteliny. Wyrabiaj ciasto kilka minut.

Jeśli po zrobieniu figurki zostanie ci masa, możesz zawinąć ją w folię aluminiową i schować do lodówki na kilka dni.

Gotową figurkę upiecz na papierze do pieczenia w najmniejszej możliwej temperaturze kilkanaście minut (aż będzie twarda).








5 komentarzy:

  1. Witaj,
    Zamieściłaś swój instruktarz na forum Mieszczanki, pomogłam Ci i teraz zdjęcie i link działa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne!!!
    Ale jaki jest przepis na masę solną???

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis na masę solną podany na samej górze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dajesz 1 szklankę mąki, jedna szklanke soli i 1/2 szklanki wody :)

    OdpowiedzUsuń